Kuurne kleurt weer Ezelgem

Gepubliceerd op donderdag 19 september 2024
Ezelsfeesten

Van ezelsvrijdag 4 oktober tot ezelsmaandag 7 oktober vinden de 64ste Ezelsfeesten plaats in Kuurne. Samen met heel wat verenigingen maken we er opnieuw een topeditie van in de centrumstraten van Kuurne.

Feesttent parking Damier

De feesttent van het Gemeentelijk Feestcomité Kuurne, beter bekend als de ‘grote tent’, staat voor het derde jaar op rij op parking Damier. Met topartiesten als ‘Lens en Leys’, ‘Q5 partyband’, ‘Radio Hallo’, ‘No Direction & Liam van Milo’, ‘Tovershow’, ‘DJ Poll Van Ghent’ en ‘Jack & The Tramstations’ wordt het één groot feest. Muziek, sfeer en gezelligheid troef in onze feesttent. 

Op vrijdagavond verwelkomen we de joggingclub en de vele halve marathonlopers in de tent voor de prijsuitreiking en een gezellige avond. Op zaterdagochtend na de opening van de braderie brengt Soupapke met zijn trawanten iedereen aan het lachen met hun alom geprezen blik op het dagelijkse leven. Zaterdagnamiddag bieden we magie ten top voor onze kinderen. Een heuse tovershow brengt mysterie en illusie naar de tent. Abracadabra! Zaterdagavond is er op vraag van velen terug de mogelijkheid om te dineren in de tent. Later op de avond zet ‘Q5 new style Partyband’ gevolgd door DJ Poll Van Ghent terug de tent in vuur en vlam, let’s party! Op zondagavond staat ‘No Direction & Liam van Milo’ op het podium, voorafgegaan door Radio Hallo met Mark Vertongen van FC De Kampioenen. Maandagnamiddag presenteert  ‘Lens & Leys’ heel wat meezingers voor de senioren. Op maandagavond gaat het dak er traditioneel nog een laatste keer af tijdens de taptoe van ‘Jack and The Tramstations’. Het wordt een hele avond meebrullen met de bekendste nummers van vroeger en nu tijdens hun performances.

41ste editie joggingparcours 

Traditiegetrouw zorgt de Kuurnse joggingclub op vrijdag voor een sportieve start. Om 18u15 starten we met de Ezelsjogging van 2,4 of 6 km. Een haalbare afstand voor jong en oud. Deelnemen kost 7 euro waarvan 1 euro per deelnemer aan het Kinderkankerfonds wordt geschonken. Om 19u15 start de aflossingswedstrijd ‘7x150m’ van de Kuurnse basisscholen. Om 19u30 wordt het startschot gegeven van de halve marathon ‘Rapper dan een ezel’ en de aflossingswedstrijd ‘Met 4 rapper dan een ezel’. De aflossingszone is aan de Tramstatie. We leggen onze atleten in de watten. Langs het parcours zorgen inwoners en verenigingen traditioneel voor heel wat muziek en ambiance. Om 21u45 huldigen we de laureaten in de feesttent. Meer info kan je vinden op www.rapperdaneenezel.be

Kermis op De Vlaskouter, Tramstatie, Marktplein en pui gemeentehuis 

De atleten en hun supporters kunnen nagenieten op de kermisattracties of bij de lokale horeca. Alle kermisattracties zijn verzekerd van een stekje op de vernieuwde pleinen. Nieuw is een trampoline die de lege vlakte aan de fontein opvult. De bidule op de pui voor het gemeentehuis wordt vervangen door Toxic, een spectulaire attractie met vier armen. Voor de durvers! Op maandag wordt weer een speciale kinderactie aangeboden. 

Kuurnse kolder met Soupapke

Op ezelszaterdag om 11u15 brengt Soupapke met haar trawanten een uur lang lachplezier in de feesttent. Kuurnse kolder en leute na de opening van de braderie. Ze brengen een kijk op de wereld met hier en daar een Kuurnse kwinkslag.

Braderie in Kerkstraat

Op de braderie bieden lokale handelaars interessante koopjes aan, prijzen marktkramers hun waren aan en zorgen verenigingen voor sfeer en gezelligheid. Het Braderiecomité zorgt opnieuw voor extra beleving met straatanimatie waarbij humor, verwondering, acrobatie en muziek aan bod komen. Op ezelszaterdag zorgen ‘Festa Collecta’, ‘Ygor & Igor’ en ‘ballonblazer Sergelino’ voor ambiance. Op ezelszondag toveren ‘Sierkmobiel’, ‘Cirque du Chic’ en ‘Passages’ een glimlach op het gezicht van de bezoekers. Op maandag tussen 16u en 18u kunnen de kinderen GRATIS op de kermis met hun ingekleurde tekening uit de Braderiekrant dankzij een jarenlange samenwerking met de foorkramers.

Met het Bra3team organiseren we in de aanloop van de Ezelsfeesten onze koopactie van vrijdag 30 september t.e.m. maandag 7 oktober. 59 lokale handelaars nemen deel met een grote prijzenpot van 8000 euro aan waardebonnen. 

Blije intrede Koning Ezel en ezeltjesworp 

Op zaterdagnamiddag vieren we de ‘blije intrede’ van Sire Brent en op zondagavond om 17u30 laat hij het op de parking van Delhaize ezeltjes regenen. Hij gooit een 400-tal pluchen ezeltjes uit de brandweerladder. Vijf stuks met een gekleurd lintje kunnen gewisseld worden voor een groot exemplaar zoals de winnaars van Kuurne-Brussel-Kuurne er eentje ontvangen. In alle horecazaken kun je uiteraard ‘ezel’, het bier van hier proeven. Traditiegetrouw baten we mee het ezelterras uit bij De Drie Wijzen. Gezondheid!

Kuurne Koerst 

Ezelsmaandag 7 oktober betekent ook dit jaar de dag dat Kuurne Koerst met start en aankomst aan de Tramstatie. Om 12u starten de kinderkoersen. Nieuw is dit jaar dat we beginnen met de oudste (12 jaar). Vanaf 15u30 is het de beurt aan dorpelingenkoers Kuurne Koerst, verspreid over drie categorieën: Aperitief – Recreatief – Competitief. Aperitief (12 km) is voor iedereen die graag eens onder begeleiding op een afgesloten parcours door de straten van Kuurne wil fietsen. Bakfiets, stadsfiets, plooifiets … Het maakt niet uit! Hoe meer fietsen, hoe meer vreugd! Voor deze categorie roepen we op om je mooiste of grappigste wielertenue boven te halen! Voor de categorie Aperitief hebben we nog een oproep voor de jeugdbewegingen. Iedere jeugdbeweging kan een Chinese vrijwilliger selecteren, op basis van de gebeurtenissen tijdens het weekend om deel te nemen aan deze categorie. Dit kan dan ook in een toepasselijke outfit gestopt worden. De categorieën Recreatief (25 km) en Competitief (36 km) zijn traditionele dorpelingenkoersen. Naast eeuwige roem aan de finish, zijn bij bepaalde doortochten verschillende premies te winnen, geschonken door Kuurnse handelaars.

Tentoonstellingen '100 jaar De Middenstand’ en ‘Vogels in België’  Francis Pattyn

Naast het vele feesten is er ook plaats voor een streepje cultuur. In ’t Oud Gemeentehuis kan je op ezelszaterdag en ezelszondag van 10u tot 17u en op maandag van 14u30 tot 17u terecht om een duik te nemen in 100 jaar De Middenstand.  In oktober 1924 verscheen de oprichting van NV de Middenstand van Cuerne in het Belgisch Staatsblad. In oktober 2024 reconstrueren we momenten uit die 100 jaar in de toonzaal van het oud gemeentehuis in de Kerkstraat. Heemkundige kring Cuerna en de bestuurders van de Middenstand slaan de handen in elkaar en schudden archieven en foto’s uit mappen en dozen. Ook van elders kwam veel respons: zoveel mensen die herinneringen koesteren aan evenveel periodes, verenigingen en activiteiten binnen de Middenstand.

Zelf jeugdherinneringen ophalen of benieuwd naar de capriolen van ouders en grootouders? Wie waren die stichters in 1924, en hoe overleefde het café tijdens de oorlog? … Je komt het te weten tijdens het kermisweekend.

Naast 100 jaar De Middenstand kan je ook de tentoonstelling ‘Vogels in België’ bezoeken van Kuurnenaar Francis Pattyn. Francis Pattyn is een gelauwerd natuurfotograaf met een voorliefde voor het fotograferen voor vogels. Niet alleen in Kuurne en de regio, maar in heel België gaat Francis Pattyn op stap om de gevleugelde dieren vast te leggen met zijn fotocamera. Soms passeert er natuurlijk ook een zoogdier zijn lens, die kans laat hij nooit liggen. Ook ver buiten België laat hij zijn camera niet thuis en zo zal hij ook op vakantie altijd oog hebben voor de wondere wereld van de natuur. Tijdens deze tentoonstelling kan je genieten van de vogels dat Francis in België wist te spotten. Hij wist ze niet alleen te spotten, hij kon ze ook nog eens heel mooi vastleggen met zijn camera. De tentoonstelling kan je doorlopend bezoeken van 13u tot 19u op ezelszaterdag, ezelszondag en ezelsmaandag.

Jeugdtenten 

KSA Leiezonen, KSA Ambroos en Chiro Sint-Michiel serveren het ware festivalgevoel op evenemententerrein De Vlaskouter.

KSA Ambroos staat dit jaar weer garant voor heel wat leuke activiteiten voor jong en oud. Nieuw dit jaar is de spannende Deljescontest op vrijdagavond, waarom duo’s strijden om zoveel mogelijk frikandellen te eten. Op zaterdag kunnen de kleintjes genieten in ons gezellig Kinderdorp, en zondag is het tijd Burgerqueen. Het hele weekend door kun je bij ons ook terecht voor verschillende DJ’s voor een topfeestje. Kom langs en beleef samen met ons een geweldige tijd op Kuurne Kermis. 

Chiro Sint-Michiel organiseert opnieuw ‘Bacht’n De Kuppe’. Dit houdt in: extreem veel streekbieren aan onze streekbierenbar, gezellige sfeermuziek tijdens de middag en s’ avonds worden er ‘ gemjinnige skivven’ gesmeten om helemaal los te gaan. Tijdens de namiddagen kan je bij ons een terrasje doen, met van die lekkere pannenkoeken en croques. De vrijdagavond kan je komen bewijzen hoe goed dat je met een pingpongballeke kan gooien in een bekertje tijdens ons bierpongtornooi. En op zaterdagnamiddag organiseren we weer ons jaarlijks dartstoernooi.

KSA Leiezonen …

Vuurwerk

Aan de Leieboorden trakteert de gemeente iedereen opnieuw op een indrukwekkend vuurwerk. Het gemeentebestuur kiest net als vorig jaar voor een diervriendelijker vuurwerk, waarbij de grootste en zwaarste knallen niet meer worden afgeschoten. Ook nu is muziek aan het vuurwerk toegevoegd om het geheel nog feestelijker te maken. Van harte welkom om 20u15 op ezelsmaandag ter hoogte van Fit Control en Batoo aan de Kuurnse Leieboorden.

Bereikbaarheid 

De kermiszone wordt afgesloten voor alle verkeer, enkel voetgangers zijn toegelaten. We vragen de bezoekers om in de mate van het mogelijke op een duurzame wijze naar de kermis te komen. We voorzien ruime fietsenstallingen aan de rand van de kermiszone. Voor wie toch met de wagen komt, er is ruime parkeergelegenheid aan de Renbaan/Kubox (160 plaatsen), Sportpark (150 plaatsen) en Bibliotheek/Centrumschool (50 plaatsen). Deze parkings liggen op wandelafstand van de kermiszone. Inwoners of bewoners van de kermiszone ontvangen een gepersonaliseerde brief. Gedetailleerde info kan je terugvinden op www.kuurne.be/ezelsfeesten.

Lees meer over de bereikbaarheid

Check het programma