Kuurne verbindt dankzij samenwerking met Ginger House

Gepubliceerd op dinsdag 27 augustus 2024
ginger house

Onze gemeente wordt diverser. Als gemeentebestuur willen we daar graag op een positieve manier mee omgaan. Kuurne vond in vzw Ginger House & Co een goede partner. De vzw zal, gesteund door de gemeente, verschillende laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten organiseren om de brug te slaan tussen inwoners. De eerste succesvolle activiteiten vonden al plaats. 

Op die manier bouwen we aan een verdraagzame, warme en verbonden samenleving in Kuurne. 

Wie is Ginger House? 

Ginger House begon als een kleine, maar hartverwarmende vereniging in Bredene. Het initiatief wordt nu onder de naam vzw Ginger House & Co uitgerold in andere gemeenten in West-Vlaanderen. Ginger House & Co wil met vernieuwende methodieken, zoals storytelling en sofagesprekken, burgers verbinden. Ze creëren ontmoetingsmomenten op diverse locaties, waar verhalen worden gedeeld en nieuwe vriendschappen ontstaan. 

Samenwerking Kuurne

Bredene mag dan hun bakermat zijn, hun ambities reiken verder. In een eerste fase richten ze zich op Oostende, Kortrijk en Kuurne, waar reeds waardevolle contacten zijn gelegd. Begin juli werd de samenwerkingsovereenkomst met Kuurne officieel goedgekeurd. De vzw werkt in nauw overleg met het Sociaal Huis, de vrijetijdsdienst en de sportdienst. Ook CAW Zuid-West-Vlaanderen wordt als externe partner betrokken in dit verhaal. 

Ginger House: “Kuurne heeft een bijzondere plek in ons hart. Twee leden van onze vzw wonen er, en hun persoonlijke en professionele netwerken hebben al voor veelbelovende samenwerkingen gezorgd. Onze gesprekken met het gemeentebestuur werden enthousiast onthaald en smaken naar meer.”

Burgemeester Francis Benoit: “Met laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten willen we ervoor zorgen dat inwoners uit verschillende delen van de wereld elkaar beter leren kennen. Dat komt onze gemeente alleen maar ten goede.”

Twee succesvolle activiteiten

Op 15 juni zetten ze onze eerste verbindende activiteit op in het Sportpark, waar mensen elkaar leerden kennen via koffie, thee en onze unieke methodiek van verbindingskaart. We konden rekenen op zo’n honderd nieuwsgierige bezoekers. Afgelopen zaterdag 24 augustus organiseerden we een tweede activiteit met een spelletje badminton. 

Schepen van diversiteit Els Verhagen: ”Ontmoeting hoeft niet moeilijk te zijn of veel organisatie te vragen. Gewoon samen zijn, met elkaar babbelen en elkaars cultuur beter leren kennen, kan zo verrijkend zijn.”

De ambitie  voor 2024 is om de werking in Kuurne verder te verankeren en zichtbaar te maken door nog een aantal laagdrempelige activiteiten te organiseren, denk maar aan cricket, spelletjesnamiddagen en schilderen van kerstpopjes. 

In 2025 wil Ginger House focussen op meer thema’s, zoals samen een verbindingsmaaltijd organiseren, werken rond afscheidsrituelen in verschillende culturen of een kerstpotluck organiseren... Want samen kunnen we het verschil maken.