Opening gi ga groene speelplaats Centrumschool

Gepubliceerd op Dinsdag 30 april 2024
centrumschool

Dinsdag 30 april opende het gemeentebestuur samen met de leerlingen, leerkrachten, directie en partners de vernieuwde groene speelplaats van de Centrumschool. 1500 m² beton ging er op de schop voor een natuurlijke, ontharde speelplaats waar groen, water, leren en spelen centraal staan. Klauteren, buiten leren, voetballen, basketten, in het zand en water spelen … het kan allemaal. Doel is om deze speeloase in de toekomst trapsgewijs open te stellen.

Situering

De Centrumschool, met een 400-tal kleuter en lagere schoolkinderen, ligt vlakbij de gemeentelijke kern en sluit nauw aan op vele woonbuurten. De speelplaats was decennia lang een kale, betonnen vlakte van 4400 m² met hier en daar een boom. Kuurne kent al enkele fijne speelplekken voor kinderen zoals het Sportpark en de Groene Long. Toch blijft de gemeente speuren naar mogelijkheden om het publiek domein te versterken. Vanuit die visie startte de gemeente een aantal jaar geleden met een onderzoek om de speelplaats van de Centrumschool her in te richten. Ook de school was vragende partij om de kinderen meer uitdagingen aan te bieden om avontuurlijk te spelen in een groene omgeving. 

Participatie en samenwerking

Schoolmedewerkers, kinderen, ouders en de buurt konden de voorbije jaren en maanden hun inbreng doen. Op die manier evolueerde dit project tot een gedragen verhaal voor de school, de buurt en de gemeente. 

Burgemeester Francis Benoit: "Dit is een mooi voorbeeld van participatie. Via ideeën van de leerlingen, ouders en leerkrachten ging men aan de slag. Maar ook de noden van de buurt werden in kaart gebracht. Dit is van een speelkoer naar een groene speelplek geëvolueerd met inspraak. "

De plannen voor een herinrichting kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de school, het ontwerpbureau Studio Basta, studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies (ARA) en Buiten Leren en Spelen (BLES). Het jaarthema van de Centrumschool is trouwens Gi Ga Groen. Heel wat acties dit schooljaar worden gekoppeld aan de groene opsmuk van de school. Aannemer Growebo Tack Gebroeders (Gullegem) voerde de werken de voorbije maanden uit. 

Schepen van onderwijs Jan Deprez: “ Vandaag sta ik vol bewondering voor deze prachtige GIGAgroene ruimte die voor ons ligt. Het groen zorgt niet alleen voor een rustgevende en stimulerende omgeving, het draagt ook bij tot het verminderen van pestgedrag en verveling. Leerlingen zullen hun energie kunnen kanaliseren in creatieve activiteiten en samenwerken in groene projecten, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij hun school en elkaar.”

Realisatie

Het resultaat is een groen speellandschap met een mix van inheemse bomen, heesters en bloemenweides. De partners gingen voor maximale vergroening en speelnatuur die tegen een duwtje kan. Dit werd aangevuld met diverse (natuurlijke) spelaanleidingen om avontuurlijk in het groen te spelen in hoekjes. De aanleg van een waterspeelplek, diverse sporten en een avontuurlijk parcours dagen kinderen uit om in het groen te spelen. Ook de schoolwerking en naschoolse activiteiten vinden hun plaats dankzij de aanleg van buitenklasjes.

De zitelementen en muurtjes zijn gerecupereerd van stenen van het oude marktplein. Verder werden de zeven veldesdoorns die al op de speelplaats stonden zorgvuldig uitgegraven tijdens de afbraakwerken. Ze kregen een nieuwe plaats in de nieuw aangelegde groenvakken. 

Waarnemend directeur Centrumschool Bregwin Veys: “Dit is de speelplaats 2.0: weg beton, welkom aan groen en een rijke speelomgeving!”

Meerwaarde voor de buurt 

In de toekomst streven we als gemeente naar een gedeeld gebruik. De komende jaren laten we het groen eerst stevig uitgroeien. Daarna bekijken we om de speelplaats trapsgewijs buiten de schooluren open te stellen voor buurtbewoners, verenigingen of specifieke doelgroepen. Dit geldt ook voor de speelplaats van de nieuwe school Nest op de Hippodroomsite. 

Schepen van openbare ruimte en vergroening Willem Vanwynsberghe: “We wippen betontegels en maken ruimte voor speelse groen-, water- en natuurelementen. Daar genieten niet enkel de kinderen van, maar ook de buurt & verenigingen. Een positief project voor leerlingen & natuur, schoolresultaten & de buurt. 10/10 dus!” 

Kostprijs 

De kostprijs van de werken bedraagt 551 000 euro (incl. BTW). Het project ontving een subsidie van AGION voor gedeeld en multifunctioneel gebruik van 160 000 euro. Daarnaast ontvingen we 41 000 euro subsidies van Groenblauwe Parels van het Departement Omgeving Vlaanderen voor het groenblauw inrichten van de speelplaats.  Het Agentschap Natuur en Bos financiert daarbovenop 144 000 euro voor het vergroenen van de speelplaats.