Vergeet je identiteitskaart niet!
Als je bovenstaand logo ziet op een ticket, affiche, flyer of website van een risico-evenement (fuif, concert of festival), dan weet je onmiddellijk dat het een evenement is waar veel aandacht wordt geschonken aan veiligheid. De organisatoren van Safe Party Zone-evenementen hebben immers een opleiding gevolgd waarin hen alles uit de doeken werd gedaan over veilige evenementen.
Het belangrijkste is dat het ook een evenement is waar amokmakers en drugsdelinquenten geen kans krijgen. Zij kunnen een toegangsverbod voor maximaal één jaar krijgen en dit voor alle evenementen die werken met het label Safe Party Zone, ongeacht in welke zaal of op welke openluchtlocatie het evenement doorgaat. Kom je dus om te feesten? Dan word je met Safe Party Zone extra in de watten gelegd!
Hoe herken je een Safe Party Zone-evenement?
Je herkent een Safe Party Zone-evenement aan het logo zoals je het bovenaan deze pagina ziet. Dit logo staat afgedrukt op elke flyer, affiche en ticket van het evenement, en wordt gebruikt op de online promotiekanalen van het evenement.
Je zal het ook terugzien op de banners met het huishoudelijk reglement aan de ingang.
Welke gevolgen heeft Safe Party Zone voor jou?
Heb je het logo gezien op de affiche van een evenement waar jij naartoe wil? Vergeet dan zeker jouw identiteitskaart niet! Aan de ingang zal gevraagd worden om jouw identiteitskaart in een elektronische lezer te plaatsen. Je mag dit weigeren, maar dan kom je er ook niet in. Weet gewoon dat jouw gegevens niet worden opgeslagen!
Wil je een ticket kopen waarop het logo van Safe Party Zone staat vermeld? Weet dan dat dit ticket meteen een overeenkomst is. Je verklaart je bij de aankoop van een ticket (of in het geval van een gratis evenement bij het betreden van dat evenement) akkoord met het huishoudelijk reglement dat op het evenement wordt toegepast.
Het niet opvolgen van de regels houdt meteen ook in dat je een toegangsverbod kan oplopen voor maximum één jaar voor alle evenementen die werken met het SPZ-label.
Door jouw aanwezigheid op het evenement ga je meteen ook akkoord dat een toegangsverbod inhoudt dat je persoonsgegevens opgeslagen zullen worden met het oog op de toegangscontrole voor evenementen onder het Safe Party Zone-label.
Waarom en hoe krijg je een toegangsverbod?
Een toegangsverbod krijg je niet zomaar! Er gaat een hele procedure aan vooraf waarin ook de betrokkene zelf ruim de kans krijgt om zich te verdedigen.
Bij alle evenementen met ‘Safe Party Zone’ is dit huishoudelijk reglement van toepassing. Bij aankoop van een ticket of bij het betreden van de evenementenzone verklaar je je akkoord met dit reglement en hieraan te houden. Doe je dit niet, dan kunnen er sancties volgen.
Bij wangedrag, vandalisme, geweld en het gebruik en/of verkoop van drugs moet je de zaal verlaten en worden de politie gewaarschuwd. Afhankelijk van de aard van het misdrijf maakt de politie een ‘bestuurlijk verslag’ op en bezorgen dit aan de dossierbeheerder van de gemeente Kuurne en de burgemeester.
De securityfirma en/of de organisatoren kunnen hun ervaringen aan het gemeentebestuur meedelen via een feitenverslag. Op basis van deze verslagen wordt de betrokkene verzocht zijn/haar kant van het verhaal schriftelijk toe te lichten aan de burgemeester. Ter voorbereiding hiervan ligt het dossier ter inzage op de vrijetijdsdienst. Uiteraard kan de betrokkene zich hiervoor laten bijstaan door een raadsman. Na ontvangst van de schriftelijke toelichting zal de burgemeester, in samenspraak met de politie al dan niet beslissen een toegangsverbod uit te vaardigen. De duur van het toegangsverbod wordt bepaald in overleg met de politie en de burgemeester.
Bij het toekennen van een toegangsverbod zullen jouw gegevens worden opgeslagen in de PC’s die toezien op het toegangsverbod.
Wie zich niet houdt aan het toegangsverbod maakt kans op een gemeentelijke administratieve sanctie.
Wat als ik mijn identiteitskaart ben verloren?
Geen nood, ook met een voorlopig identiteitsbewijs kom je er in. Het is echter wel belangrijk dat je een officieel vervangdocument bij hebt, anders zal je niet kunnen feesten. Als je komt met jouw voorlopig identiteitsbewijs, dan zal je gevraagd worden dat aan de ingang voor te leggen zodat we zeker zijn dat je geen match maakt met de databank! Eenmaal dit voorbij is, ben je klaar voor een avondje plezier!
Organiseer je een fuif waar SPZ zal worden toepast?
- Neem contact op met de Vrijetijdsdienst om concrete afspraken te maken.
- Download hier het logo
Heb je het Ai-bestand nodig? Stuur dan een mailtje naar vrijetijdsdienst@kuurne.be.