Kuurne (in samenwerking met het provinciebestuur) betaalt en regelt verdelgingen van nesten van Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. We noemen ze een ‘invasieve exoot’. Invasief omdat ze het – helaas – véél te goed doen bij ons. De soort valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die ze gebruiken als eiwitbron.
Hoe werkt het? Voor iedereen die denkt een nest te vinden van Aziatische hoornaar, moet er eigenlijk maar één iets gebeuren : meld het nest via ‘www.vespawatch.be’.
Via de button ‘Meld een nest’, word je naar een invulformulier geleid, waar gevraagd wordt naar een aantal gegevens over het nest (ligging, grootte, hoogte …). Via een kaart (google maps) kan je het bekende ‘gele mannetje’ pinnen op de exacte locatie van het nest. Het systeem maakt daar onmiddellijk X/Y coördinaten van. Er wordt ook gevraagd naar een foto van de nestbewoner zélf (het nest met zekerheid identificeren als van Aziatische hoornaar kan enkel met een foto van zijn bewoner). Tot slot bezorg je ook je gegevens als melder.
Wat gebeurt er op dat moment? Je melding wordt gevalideerd. Dat kan enkele dagen duren. Als het effectief om een nest van Aziatische hoornaar gaat, dan bevelen we automatisch de verdelging van dat nest door een erkend verdelger. Die gaat aan de slag op basis van de gegevens die achtergelaten werden via je melding. De factuur is voor de gemeente.
Opgepast! De verwerkingscyclus neemt wat tijd! Tussen melding en bestrijding kan vlot twee weken en meer gaan! Voor vele nesten hoeft dat geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is immers op zich een niet agressieve soort richting mensen (tenzij zijn nest verstoord wordt!). Ervaar je echter een nest als een acuut gevaar, dan staat het je vrij om zélf en op eigen kosten de verdelging te organiseren via de brandweer (indien deze de service levert) of een erkend verdelger. Laat evenwel niet na om het nest te melden (nuttig ifv de statistieken rond de soort!). Geef in het ‘opmerkingenveld’ echter aan ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we nodeloze verplaatsingen van onze verdelger.
Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op : www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Niet ieder groot vliegend insect is een Aziatische hoornaar. Op de afbeelding hiernaast zie je duidelijke verschillen. Binnenkort vind je via www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar alle informatie over de verschillen tussen de Aziatische en de Europese hoornaar.
Meer informatie over het insect
Kijk mee uit en meld het ons!
We hopen dat jullie helpen uitkijken naar nesten van de Aziatische Hoornaar in en rond je tuin en huis.
- Nesten komen vooral voor op een beschutte plaats zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken of luifels.
- Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken.
- De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of maximum op enkele meter hoogte.
Een nest of Aziatische hoornaar gespot? Laat het weten!
Iedere melding van individuele hoornaars is relevant voor de Vespawatchers, mensen die aan nestopsporing doen.
❗Het heeft echter geen zin om iedere dag een hoornaar op je lokpot te melden. Doe dat hoogstens één keer per week. Zolang je meldingen op draaglijke frequentie blijven terugkeren weten we dat er nog een actief nest in de buurt zit.
Een nest melden | Een individuele hoornaar melden
Installeer een lokpot
Aziatische hoornaars krijg je niet zomaar te zien. Je moet ze actief lokken. Dat doe je met een lokpot, die je zelf eenvoudig kan fabriceren. Hoe je dat doet? Dat lees je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar